Recepty na skutečně zdravou svačinu

03.05.2022 | Praha

Recepty na skutečně zdravou svačinu

Slané svačiny

 Pomazánky

● Můžeme je mazat na celozrnné pečivo (ideálně kváskové).

● Namáčíme do nich nakrájené špalíky ze zeleniny nebo celozrnné krekry či tyčinky.

● Schováme do nich spoustu hodnotných ingrediencí, včetně těch, které nemají naše děti zrovna v oblibě.

●  Podáváme je namazané na tortille, doplněné čerstvou zeleninou a srolované jako wrap.

● Mažeme je na rozválený celozrnný toustový chléb, doplníme proužky zeleniny a zabalíme jako sushi.  

Luštěninové pomazánky  

Fazolová pomazánka

1 hrnek uvařených bílých fazolí + 4 lžíce olivového oleje,  rozmixujte + 1 najemno nakrájená cibule + 2 stroužky drceného česneku + nasekaná jarní cibulka + špetka sladké papriky + špetka drceného kmínu + citrónová šťáva + sůl  

Cizrnovo-čočková pomazánka

½ hrnku vařené cizrny + ½ hrnku vařené červené čočky + 1 PL tahini pasty + 1 PL olivového oleje + 1 menší nahrubo nastrouhaná mrkev + ½ lžičky kurkumy + 1 stroužek česneku ,  vše rozmixujte + vmíchejte sekané čerstvé bylinky (petrželka, koriandr nebo bazalka)  

Tvarohové pomazánky  

Výborný základ pro pomazánky poskytne tvaroh (ideálně od farmáře v bio kvalitě) nebo sýr typu lučina, který si buď koupíme nebo vyrobíme doma.  

Varianty ochucení na cca 300 g základu (tvaroh nebo lučina):

Ingredience do pomazánek doporučujeme krájet najemno nebo nastrouhat. Pokud pracujeme s domácí lučinou, tak dosolujeme jen opatrně, protože už jsme použili sůl při její výrobě.

 ● 2 vařená vejce + 5 ředkviček + 4 lžíce sekané jarní cibulky + špetka pepře

● 4 lžíce pažitky

● 2 stroužky česneku

● 1 salátová okurka (vymačkaná) + 2 menší červené cibule

 ● 1 kedlubna + 1 větší mrkev

● 3 vařená vejce + 3 kyselé okurky + 3 lžíce sekané petrželky + hrst opražených slunečnicových semínek

● 1 červená paprika +  menší červená cibule + 2 lžíce sladké papriky + pepř

● 100 g strouhaného sýru + 1 stroužek česneku

● 2 šťavnatá jablka + 150 g čedaru + hrst opražených dýňových semínek

● 1 konzerva sardinek + 2 cibule + lžíce plnotučné hořčice (bez chemie) + citrónová šťáva

● 2 červené řepy upečené v alobalu 

Namazané pečivo nezapomeňte ozdobit čerstvou zeleninou, případně opraženými semínky (slunečnice, dýně) nebo čerstvými klíčky (vojtěška, mungo).

Pohankové palačinky

1 hrnek pohankové mouky + voda (mléko, rostlinný nápoj) + špetka soli  nařeďte na hustotu palačinkového těsta, smažte na trošce řepkového oleje

Pohankové palačinky můžete plnit slanými i sladkými pomazánkami.

Varianty:

● luštěninové pomazánky + čerstvá zelenina

● tvarohové pomazánky + čerstvá zelenina

● povidla + mák + vlašské ořechy

● tahini s medem a skořicí + ovoce

Muffiny z celozrnných těstovin

1 PL oleje, rozehřejte + 1 PL celozrnné mouky,  orestujte + ½ šálku mléka (rostlinného nápoje) + stroužek česneku,  míchejte do zhoustnutí + hrst strouhaného sýru (eidam, parmezán),  míchejte, dokud se sýr nerozpustí,  odstraňte z plamene a přimíchejte 1 vejce + 1 šálek uvařených celozrnných mini kolínek + 1 rajče nakrájené na kostičky + hrst špenátu (zavadlého na pánvi) + sůl + špetka pepře,  vše promíchejte,  směsí naplňte muffinovou formu,  pečte cca 20 min na 160˚C,  nechte vychladnout, aby držely tvar

Sladké svačiny

Domácí granola

½ hrnku řepkového nebo sezamového oleje + ½ hrnku medu nebo javorového sirupu,  zahřejte a dobře promíchejte + 3 hrnky ovesných vloček + 1 hrnek sekaných mandlí, lískových a para ořechů + hrst slunečnicových semínek + hrst sezamu + hrst kokosu,  vše dobře promíchejte,  urovnejte na dva plechy s pečicím papírem , pečte na 140 ˚C cca 35 minut dozlatova (během pečení promíchávejte),  do vychladlé granoly zamíchejte sušené ovoce dle vlastního výběru (např. rozinky, brusinky, švestky nebo mrazem sušené jahody, maliny, borůvky) ,  vychladlou granolu skladujte ve vzduchotěsné sklenici.

Varianty:

Místo výše uvedených ořechů a semínek můžete použít:

● vlašské ořechy + mandle

● kešu + mandle

● chia semínka

● dýňová semínka

● místo ovesných vloček můžete použít špaldové nebo ječné, případně mix různých druhů vloček

● do ještě teplé granoly můžete zamíchat nastrouhanou hořkou čokoládu se 70 % kakaa

● bezlepkovou variantu vyrobíte z bezlepkových ovesných vloček (k dostání ve zdravých výživách)

Můžete podávat s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Do svačinového kelímku navrstvěte granolu + bílý jogurt + čerstvé sezónní ovoce.

Ovesný flapjack

½ másla + ½ hrnku medu, zahřejte a dobře promíchejte + 1 hrnek jemných ovesných vloček + hrst hrozinek + hrst seznamu + hrst kokosu + hrst sekaných mandlí, vše důkladně promíchejte, napěchujte do plechu s pečicím papírem,  pečte na 160 ˚C cca 25 minut,  po vychladnutí krájejte na porce (tyčinky, čtverečky)

Varianty:

Stejně jako u domácí granoly můžete střídat různé druhy ořechů, semínek a sušeného ovoce, případně místo medu použít javorový sirup nebo ječný slad.

Jablečno-hruškový crumble

4 jablka + 4 hrušky, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky + skořicový cukr + 2 PL ovocného koncentrátu, důkladně promíchejte a rozprostřete na plech, posypte drobenkou (1 hrnek ovesných vloček + 1/3 hrnku přírodního nebo třtinového cukru +  máslo na spojení), pečte na 160 ˚C cca 35 minut

Varianty:

● jablka + švestky

● jablka + maliny

● jablka + meruňky

● jablka + borůvky

● jablka + rybíz

● do ovesné drobenky můžete přimíchat jakékoliv sekané ořechy nebo semínka

● podávejte s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou

Kontakt

Iveta Barabášová
media@lidl.cz

Kategorie


Sdílet

Další zprávy