Udržitelné zemědělství na Pobřeží slonoviny
Jde o víc než jen o čokoládu: jako významný odběratel zemědělské produkce máme zájem na tom, aby suroviny, jako je kakao, byly pěstovány udržitelněji. To může zajistit, že kakao z Afriky, které tvoří velkou část živobytí místních obyvatel, lze pěstovat v dlouhodobém horizontu. Proto jsme zřídili školicí centrum pro malé farmáře z Pobřeží slonoviny - jedné z největších zemí produkujících kakao. Pěstitelé kakaa jsou školeni v tématech udržitelném zemědělství, aby se naučili, jak pěstovat kakao šetrněji k životnímu prostředí a pomocí moderních technologií. Jedná se především o ochranu deštného pralesa jako důležitého ekosystému.
V rámci projektu, který byl nazván PROCACAO, se pěstitelé kakaa učí také o dalších plodinách, které mohou efektivně pěstovat na svých plantážích. Tím investují nejen do zabezpečení vlastního živobytí, ale z větší diverzity těží také životní prostředí. Prostřednictvím udržitelnějšího zemědělství jsou drobní zemědělci odolnější vůči změně klimatu a kolísání cen. Dalším pozitivním dopadem je, že zajišťují příjmy a živobytí také příštím generacím. Lidl tak významně přispívá k udržitelnější produkci kakaa.