Vědomé stravování

Vědomé stravování

Vědomé stravování: Lidl jako 1. volba pro všechny

Nutriční kompas

S více než 320 prodejnami Lidl Česká republika obslouží každý den mnoho zákazníků. Našich více než 2600 výrobků Lidl tvoří důležitou součást jídelníčků. Jsme si vědomi toho, že výroba a spotřeba potravin má zásadní vliv nejen na klima a biologickou rozmanitost, ale také na zdraví našich zákazníků.

Jako maloobchodní prodejce potravin jsme součástí základní nabídky potravin v České republice a věříme, že je naší povinností nabízet našim zákazníkům ty nejlepší produkty pro zdravý a udržitelný životní styl.

Náš sortiment výrobků je založen na Planetary Health Diet (PHD; viz informační rámeček). Proto se snažíme do roku 2050 neustále rozšiřovat náš sortiment výrobků na bázi rostlinných potravin v souladu s PHD. Do roku 2030 zvýší Lidl podíl prodávaných rostlinných potravin – jako jsou rostlinné zdroje bílkovin, celozrnné výrobky, ovoce a zelenina – o 20 % ve všech 31 zemích, kde Lidl působí. Kromě toho budeme prvním maloobchodním prodejcem potravin, který vytvoří transparentnost pro všechny kategorie potravin v našem sortimentu ve všech 31 zemích.  Naši zákazníci si zachovají právo volby – díky udržitelnějšímu sortimentu chceme usnadnit uvědomělý, zdravý a ekologičtější životní styl.

Dobré vědět

Lancetova komise EAT vytvořila Planetary Health Diet jako vědecky podloženou koncepci výživy, která se zaměřuje na zdraví člověka i planety. Převážně rostlinná strava umožní v rámci planetárních limitů uživit celosvětovou populaci 10 miliard lidí, která se očekává v roce 2050.

Přehled našich aktivit

Abychom přispěli k lepším zítřkům, stanovili jsme si za cíl nabízet našim zákazníkům nejlepší možnosti pro zdravý a udržitelnější životní styl. Naše opatření jsou rozdělena do tří pilířů: „Zdravá výživa'“, „Udržitelná výživa“ a „Transparentnost“.

Zlepšujeme nutriční aspekty našeho sortimentu.

Do roku 2030 chce Lidl Česká republika zvýšit podíl celozrnných výrobků na celkovém množství obilovin v sortimentu na 10 % (výchozí hodnota: 2023). Společnost Lidl rovněž rozšiřuje nabídku celozrnných výrobků: Do roku 2030 hodláme nabízet alespoň jednu celozrnnou variantu ve všech relevantních skupinách výrobků.

V rámci redukční strategie Lidlu konstantě snižujeme obsah přidaného cukru a soli v našich privátních značkách.

Do roku 2030 chce společnost Lidl Česká republika zvýšit podíl rostlinných zdrojů bílkovin v poměru k živočišným zdrojům bílkovin ve svém sortimentu na 15 procent  (oproti roku 2022). Rozšířením produktů z čistě rostlinných zdrojů o Vemondo, naši vlastní veganskou/vegetariánskou značku, chceme nejen oslovit vegany a vegetariány, ale také vyzvat všechny zákazníky, aby vyzkoušeli stravu více založenou na rostlinných zdrojích.

Náš sortiment ovoce a zeleniny je důležitou součástí naší strategie vědomého stravování v rámci modelu PHD. V Lidlu budeme i nadále poskytovat každý den našim zákazníkům široký výběr čerstvého ovoce a zeleniny. Kromě toho se zaměříme na nabídku většího množství sezónních a regionálních potravin - pokud možno z ekologického zemědělství.

Zvyšujeme povědomí našich zákazníků o zdravější a udržitelnější spotřebě. Abychom zvýšili transparentnost a pomohli našim zákazníkům s orientací v našich výrobcích, označujeme je uznávanými pečetěmi a certifikacemi, jako je například certifikace Fairtrade, nebo logo Bio.

Abychom lépe označili nutriční vlastnosti, začali jsme v roce 2023 používat značení Nutri Score a postupně ho rozšiřujeme na celou řadu vlastních značek.

C-Level

„Abychom zajistili zdravou výživu pro rostoucí celosvětovou populaci v rámci našich planetárních limitů, musíme změnit způsob stravování na celém světě. My v Lidlu se již několik let snažíme přispět svým dílem - na základě vědeckých poznatků Planetary Health Diet."
Eliška Froschová Stehlíková, Vedoucí firemní komunikace

Náš závazek v číslech

Zvýšení prodeje rostlinných produktů o 20 %

Zvýšení podílu celozrnných obilovin na 10 %

Zvýšení podílu rostlinných bílkovin na 15 %

* Ve srovnání s výchozím rokem 2023; podle definice v PHD: luštěniny, ořechy, semena, celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina; výjimkou jsou brambory (škrobová zelenina).
** Ořechy, semena, luštěniny a veganské alternativy k potravinám živočišného původu.